غذاهای سنتی استان کرمانشاه (قسمت اول)

به گزارش فروشگاه کامپیوتر، استان کرمانشاه با قرارگیری در ناحیه غرب کشورو حضور بعضی از بزرگترین ایل های کرد ایران مانند ایل غیور لکایل کلهر، ایل زنگنه، ایل گوران و بعلاوه قومیت های گوناگون از تنوع غذایی بی نظیر و منحصربه فردی برخوردار است که در نوع خود جالب و شگفت انگیز به نظر می رسند. غذاهای سنتی و بومی این استان مانند: خورشت بادام کرمانشاهی، کوفته کرمانشاه، کوفته ریزه، هلوکباب، سیب پلو، سورانه، کوفته شیرین، خوراک کدو حلوایی، کوکوی پاغازه، سوپ ترخینه، دست پیچ کرمانشاه، چنگال، آش کشک و بادمجان، چلوگوشت و دوینه یا ترخینه مخصوص کرمانشاه، از جمله معروف ترین و رایج ترین غذاهایی است که بومی و خاص این شهر بوده و در سراسر ایران از معروفیت و محبوبت فراوانی برخوردار است. در ادامه این مقاله به معرفی بعضی از این غذاهای سنتی خواهیم پرداخت.

غذاهای سنتی استان کرمانشاه (قسمت اول)

خورشت خلال کرمانشاه

خورشت خلال بادام کرمانشاه، یکی از معروف ترین، لذیذترین و در عین حال رایج ترین غذاهای سنتی این خطه از ایران به شمار می آید. گردشگران بسیاری از سراسر ایران هنگام سفر به این استان باستانی، پس از بازدید از آثار تاریخی شگفت انگیز به جای مانده از دوران کهن، امتحان کردن طعم فوق العاده و لذیذ این غذای بومی را در برنامه غذایی روزانه خود قرار می دهند. خوراکی مقوی، خوش عطر و مملو از هنرمندی آشپزان کرمانشاهی که از دلایل معروفیت و محبوبیت آن به شمار می آید. مردم این استان با استفاده از خلال بادام، گوشت، کره، زرشک، پیاز، رب گوجه فرنگی، گلاب، زعفران دم نموده، چوب دارچین، نمک و زردچوبه این غذا را تهیه می نمایند. سرو این خورشت خوشمزه در کنار برنج، سبزی خوردن، ماست و انواع چاشنی های بومی و سنتی بسیار دوست داشتنی و خاطره انگیز خواهد بود. آشپزان این استان برای تزئین از خلال پسته و برای بخشیدن طعمی ترش و دلپسند از لیموعمانی نیز استفاده می نمایند.

هلوکباب کرمانشاهی (کوفته مخصوص کرمانشاه)

غذایی که به عنوان یکی از قدیمی ترین و معروف ترین غذاهای بومی استان کرمانشاه محسوب می گردد هلوکباب یا همان کوفته معروف کرمانشاهی است که هواداران بسیاری را در سراسر این استان و حتی تمامی کشور به دست آورده است. اینکه چرا نام این غذای لذیذ و خوش بو هلوکباب است، تعیین نیست. اما به نظر می رسد به علت مزه عالی، لطافت و شاید شکل ظاهری که آشپزان هنگام سرخ کردن درون روغن به آن می دهند به هلوکباب معروفیت یافته است. مردم استان کرمانشاه این غذای سنتی و بومی را با استفاده از گوشت، لپه، روغن، سیب زمینی نیم پز، تخم مرغ، گردو، کشمش، پیازسرخ شده، آبلیمو، شکر، نمک و رب گوجه فرنگی طبخ می نمایند. شاید تهیه هلوکباب به صرف زمان نیاز داشته باشد، ولی مطمئن باشید طعم و عطر آن به قدری لذیذ و مطبوع است که از تهیه آن و چشیدن این غذای دوست داشتنی، پشیمان نخواهید شد. هلوکباب معمولا همراه با نان و سبزی خوردن میل می گردد.

کوفته نخود کرمانشاه (کوفته ریزه)

از دیگر غذاهای رایج و محبوب در رژیم غذایی مردم استان کرمانشاه، کوفته نخود یا همان کوفته ریزه معروف کرمانشاهی نام دارد. این غذا در بین خانواده های این استان تاریخی کشورمان، بسیار پرطرفدار بوده و به دفعات تهیه و طبخ می گردد. بانوان و مادران هنرمند استان کرمانشاه، کوفته نخود را با استفاده از نخود پخته شده، گوشت چرخ نموده، آرد، نمک، زردچوبه، پیاز، سبزی های معطری مانند: جعفری، نعناع، مرزه، ترخون و مغز گردو تهیه می نمایند. غذایی بسیار لذیذ با خواص منحصربه فرد نخود که برای بدن انسان بسیار لازم و لازم است.

دست پیچ کرمانشاه

دست پیچ مخصوص کرمانشاه، نوعی دیگر از کوفته های معروف سنتی استان کرمانشاه محسوب می گردد که با طعم دلنشین و شیرین برگه های قیسی و گردوهای تازه، بسیار دوست داشتنی و مطبوع به نظر می رسد. در طبخ این غذای سنتی از برگه قیسی، گردوی خرد شده، کشمش، گوشت چرخ نموده، پیاز، لپه پخته شده، روغن، زردچوبه، نمک، فلفل، رب گوجه فرنگی، آبلیمو و شکر استفاده می گردد. قطعا از مزه بی نظیر این دست پیچ مخصوص کرمانشاهی لذت خواهید برد. نوش جان...

سیب پلو

استفاده از انواع سبزی و بعلاوه صیفی جات در طبخ و تهیه تنوع بی نظیری از پلوهای ایرانی بسیار رایج است. مردم استان کرمانشاه، با استفاده از سیب زمینی که به عنوان یکی از مفیدترین و پرمصرف ترین مواد اولیه آشپزی ایرانی شناخته می گردد، به طبخ و تهیه نوعی غذای سنتی و بومی می پردازند که از آن به سیب پلو یاد می نمایند. به نظر می رسد، طعم سیب زمینی با مخلوطی از مواد اولیه ای مانند برنج، گوشت چرخ نموده، کشمش، پیاز، خرما،کره، زعفران و نمک، مطبوع و دوست داشتنی خواهد شد. بعلاوه این غذا از خاصیت غذایی بالایی به علت حضور کشمش و خرما برخوردار است که کارشناسان تغذیه در مصرف این نوع خوراک های خانگی تاکید بسیار دارند. توصیه می کنیم شما نیز این غذای اصیل ایرانی را تهیه و میل کنید.

کوفته شیرین

تنوع جالبی از انواع کوفته در غذاهای سنتی و بومی استان کرمانشاه به چشم می خورد. خوراک هایی که در پس ایجاد و چگونگی ابداع آن، رازها و نکته های فراوانی نهفته است. کوفته شیرین کرمانشاهی نیز یکی از این غذاهای سنتی و بومی به شمار می آید. خانم های خوش ذوق کوفته شیرین کرمانشاهی را با استفاده از گوشت چرخ نموده، برنج، نعناع خشک، شکر، سرکه، پیاز، تخم مرغ، فلفل، نمک و زردچوبه طبخ می نمایند. پیشنهاد می کنیم این کوفته لذیذ را حتما در منزل تهیه نموده و میل کنید. نوش جان...

سوپ ترخینه

ترخینه یکی دیگر از سوپ های محلی و بومی استان کرمانشاه محسوب می گردد که علاوه بر طعم لذیذ و عطر خوشایندش، به عنوان غذایی با خاصیت دارویی که برای درمان سرماخوردگی بسیار مفید و لازم است، شناخته می گردد. برای طبخ این خوراک مطبوع، به گندم و دوغ نیاز است، که ترکیب این دو ماده به صورت گلوله هایی آماده و خشک شده، در دسترس مردم قرار می گیرد. اما مواد اصلی برای تهیه سوپ ترخینه را اسفناج خردشده، پیاز، نمک، فلفل، زردچوبه، لپه، عدس، آب مرغ و ترخینه آماده شده، تشکیل می دهد.

چلوگوشت

از جمله غذاهای معروف در سراسر ایران و حتی دنیا، چلوگوشت غذای بی نظیر ایران زمین است که در انواع مختلف و با روش های خاص و هنرمندانه آشپزان تهیه و طبخ می گردد. غذایی محبوب و پرطرف دار که طعم لذیذ و منحصربه فردش، بسیار وسوسه انگیز و کم نظیر است. مردم استان کرمانشاه این غذای عالی و فوق العاده را به عنوان غذای بومی و سنتی سرزمین خود می دانند. البته چلوگوشت، یکی از غذاهای سنتی استان سمنان نیز به شمار می رود. آشپزان استان کرمانشاه برای تهیه چلوگوشت مخصوص شهرشان از برنج، روغن زیتون، نمک، گوشت ماهیچه، پیاز، برگ بو، چوب دارچین، زنجبیل، تخم گشنیز، هل، گلپر، زردچوبه، فلفل سیاه و زرشک استفاده می نمایند. مقداری روغن کرمانشاهی که در واقع همان روغن حیوانی است، برای عطر و طعمی بهتر روی برنج ریخته می گردد. البته نباید فراموش کرد که کدبانوهای باسلیقه این استان، ممکن است طبق ذائقه افراد خانواده از تعداد بعضی مواد اولیه کاسته یا به آن ها اضافه نمایند. به هرحال تاثیر زیادی در طعم اصلی و اولیه این غذای لذیذ و دوست داشتنی نخواهد داشت.

دوینه (ترخینه کرمانشاهی)

دوینه یا همان ترخینه کرمانشاهی، غذایی است سنتی و بومی استان کرمانشاه، که اغلب در فصول سرد سال مانند فصل زمستان، به وسیله خانم های این استان زیبا و تاریخی تهیه می گردد. البته موادی که در تدارک دوینه مورد نیاز است، در فصل بهار و تابستان در دسترس بوده و مردم استان کرمانشاه، برای طبخ دوینه آن ها را در دو فصل ذکر شده، آماده می نمایند. ترکیب موادی مانند: گندم پخته و خشک شده، بلغور آسیاب شده و دوغ آب گرفته شده، دوینه کرمانشاهی را به ارمغان می آورد. ترکیبی که پس از آماده شدن، مستلزم خشک شدن به وسیله نور خورشید است. پس از تهیه دوینه، از آن در فصول سرد سال برای تهیه غذاهایی مانند سوپ و ... استفاده می نمایند. غذایی بسیار مقوی که در درمان سرماخوردگی نیز بسیار مفید و موثر است.

چنگال کرمانشاهی

نمونه ای از یک غذای سنتی و اصیل ایرانی، چنگال کرمانشاهی نام دارد که بسیار مقوی و پرانرژی است. پزشکان و کارشناسان تغذیه کشور، مصرف این غذای بومی را به افرادی که روزانه از فعالیت بدنی کمی برخوردار هستند، توصیه نمی نمایند. در تهیه این غذای بومی از نان ساجی که به عنوان یکی از نان های محلی و بومی این استان به شمار می آید، روغن حیوانی کرمانشاهی، شکر یا شهد و زعفران دم نموده استفاده می گردد. عطر نان محلی و روغن حیوانی چنگال را بسیار معطر و خوشمزه می نماید.

ادامه دارد...

تهیه شده در فروشگاه کامپیوتر

منبع: کجارو

به "غذاهای سنتی استان کرمانشاه (قسمت اول)" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "غذاهای سنتی استان کرمانشاه (قسمت اول)"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید